Kosmos

Kosmos

Toegevoegd op 12/05/2011, door tunderspook

Locatie: Rode Berg, Westouter, West-Vlaanderen

Update: deze locatie bestaat naar alle waarschijnlijkheid niet meer.

Vakantiedomein Kosmos was een recreatiegebied op de Rodeberg, bij het Belgische dorp Westouter. De Kosmos beslaat een gebied van 70 543 m² en bevatte onder meer een tennisveld, voetbalveld, openluchtzwembad, hotel met restaurant en feestzaal en muziekcafé, Home Boskant (met 48 kamers) en Home Zeewind (slaapzalen en polyvalente zalen). Het hotel werd in 1934 gebouwd als jeugdhotel. Het originele complex was relatief klein. Het hotel was zeer gekend in de streek en genoot een goede naam. In de jaren '60 tot 80' was het een heel bekende plaats voor jongeren, CM-kampen, jeugdbewegingen of bosklassen.

Het originele gebouw Kosmos werd voor de eerste keer uitgebreid in 1965 met een café/restaurant. In 1974 werd de cafetaria grondig uitgebreid en in 1992 werd de veranda aangebouwd. Dit gebouw werd in 2004 geklasseerd als beschermd monument[1]. Deze erkenning was een streep door de rekening van de eigenaar, die grootse plannen had, waar dit gebouw niet in paste.

Home Boskant Boskant, gebouwd door Valcke, werd in 1992 volledig vernieuwd, en bevat 48 kamers, met sanitair. Het gebouw heeft ook een ondergrondse speelzaal-fitnesszaal. De fitnesszaal was vroeger een ondergrondse parkeergarage, maar werd volledig omgebouwd. Boven de vroegere parkeergarage was een volledig speelterrein ingericht. Naast Boskant lag een tennisbaan, die ondertussen volledig vervallen is.

Home Zeewind Zeewind (1956) werd ook gebouwd door Valcke. Zeewind heeft 4 ruime slaapzalen, 7 kamers, en een sanitair blok. Naast deze gebouwen zijn er ook nog verscheidene kleinere gebouwtjes, zoals Ponderosa, een kleine zaal. Rechts van Zeewind staat een klein gebouw, dat vroeger dienst deed als kapel, maar dit werd later gebruikt als opslagplaats en magazijn. Hotel Kosmos was voornamelijk gekend om z'n openluchtzwembad, het enige in de streek. Het zwembad was omgeven door bos en lag op de helling van de Rodeberg, wat het hotel zo uniek maakte. Het zwembad werd gebouwd in de jaren 60 en telde na enkele verbouwingen drie zwembaden, bubbelbad, twee glijbanen, fonteinen, springplank, cafetaria en ligweide. Dit zwembad was in de streek enorm gekend en was zeer druk bezocht.

Dit zwembad was ook de doodslag voor het complex. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en "niet toegankelijk voor hulpdiensten". De prachtige ligging van het zwembad zorgde ervoor dat het uiteindelijk zou gesloten moeten worden. Deze sluiting werd voor het hotel fataal. Het aantal overnachtingen daalde en in 2005 legde de uitbater de boeken neer.

GPS Lat: 50.837 Long: 4.356

in abandoned, architectuur, urban

tunderspook

Comments

 1. Talitha

  Talitha zei:

  iemand daar onlangs nog eens geweest?

  op 22/09/2011

 2. RobDe Clercq

  RobDe Clercq zei:

  neen, maar wil er keertje heen

  op 24/09/2011

 3. Huari

  Huari zei:

  Indien je deze site wilt bezoeken, zal je snel moeten zijn. Gisterennamiddag een bezoekje gebracht. Ze zijn de boel aan het afbreken. Voorlopig valt het nog mee maar ik vermoed dat het binnenkort de moeite van het bezoek niet meer waard zal zijn.

  op 28/09/2011

 4. Urbanx

  Urbanx zei:

  verwijder deze locatie maar, heb gelezen dat het onlangs is platgegooid

  op 01/10/2011

 5. dio5

  dio5 zei:

  Heb de locatie terug geactiveerd en vermeld dat ze waarschijnlijk niet meer bestaat. Gelieve je locatie niet zomaar te verwijderen, maar pas ze liever aan en behoud ze ter nagedachtenis.

  op 01/10/2011

 6. Talitha

  Talitha zei:

  ik ga vandaag eens langs, op goed geluk...

  op 02/10/2011

 7. Talitha

  Talitha zei:

  ik ben er net geweest, het is niet echt meer de moeite, zwembaden en dergerlijke niet meer te zien, enkel nog het hoofdgebouw, of wat er van overblijft tenminste staat er nog, jammer, weer een prachtige plaats vol nostalgie en mooie herinneringen die tegen de vlakte gaat binnenkort :(

  op 02/10/2011

 8. DavVan Rysselberghe

  DavVan Rysselberghe zei:

  Vorig jaar heb ik de locatie gefilmd voor het programma Vlaanderen Vandaag. Er was een bijzonder jammer evenement bezig nl, de sloop. Zo goed als zeker dat er vandaag niets van over schiet.

  op 18/08/2012

 9. JonDobbelaere

  JonDobbelaere zei:

  mensen ik ben er gisteren 27/12/12 naar toe geweest met de jeugdbeweging op kamp ! ( chiro ) en wij deden daar verstoppertje in het donker !! egt niet aangenaam !! het was ''creepy '' en het is verlaten xd

  op 28/12/2012

 10. FKphotography

  FKphotography zei:

  Camping Kosmos is niet meer... Afgebroken zoals zoveel plaatsen. Jammer...

  op 29/04/2013

 11. WimFotoshop

  WimFotoshop zei:

  Deze locatie is nog gebruikt voor een scene in 'eigen kweek', een serie van één. De uitwisseling van de canabis gebeurd op deze locatie.

  op 10/12/2013

 12. KevHouthoofd

  KevHouthoofd zei:

  Maar is het nog de moeite om te gaan?

  op 16/12/2013

 13. VanDemets

  VanDemets zei:

  Ik ben onlangs geweest naar Kosmos. Gebouw staat er nog, je kan er gemakkelijk naar binnen. Is gewoon volledig leeg gehaald en niet meer de moeite om te bezoeken als urbexer.

  op 14/11/2014

U moet inloggen of registreren om te kunnen reageren. Sign in with Facebook